AGIN Timmermans hofleverancier van de kandidaat-gerechtsdeurwaardersopleiding


Als gerechtsdeurwaarder heb je een maatschappelijk belangrijke en verantwoordelijke functie. In de eerste plaats ben je openbaar ambtenaar. Je zorgt voor de uitvoering van uitspraken van rechters en andere executoriale titels in het civiele recht. Je bent getraind om in elk incassotraject zorgvuldig, met een scherp oog voor detail en maatschappelijk betrokken te handelen. Daarnaast heeft de gerechtsdeurwaarder meestal ook een juridische adviespraktijk, vaak op het gebied van incasso.


AGIN Timmermans heeft momenteel maar liefst drie collega’s die aan de Hogeschool Utrecht de opleiding tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder volgen. Loes Baden deelde al eerder haar enthousiaste motivatie om de opleiding te volgen. Nu vertellen Goran Ilic en Sophie Bakker wat hen zo aanspreekt aan deze voor hen toekomstige functie.

Sophie werkt ruim een jaar bij AGIN Timmermans in het team Bankzaken: “Afgelopen jaar heb ik kennis gemaakt met al vele facetten van het vak. Van het invoeren van dossiers en deze klaar maken voor dagvaarding tot aan gesprekken voeren met klant-debiteuren en postbehandeling. Zijdelings zie ik natuurlijk goed wat onze deurwaarders doen. Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel en vind het belangrijk dat het recht wordt uitgevoerd. Ik ben nu eerstejaars student aan de opleiding en ga 1 dag per week naar Utrecht. Daarnaast werk ik vier dagen bij AGIN in Bergen op Zoom. Ik vind het fijn dat het vanuit AGIN Timmermans niet alleen mogelijk gemaakt wordt dat ik de opleiding kan doen, maar dat het zelfs volop gestimuleerd wordt. Collega’s Loes en Goran zijn al wat verder in de opleiding dus het is ook erg leuk om met hen te sparren over de studie. De eerste kennismaking met de opleiding is breed juridisch. Je leert een stukje van ieder rechtsgebied. Later ga je je specialiseren. Ik heb de lessen nu ook nog samen met studenten HBO-rechten en studenten Sociaal Juridische Dienstverlening. De beroepsgroep is op dit moment behoorlijk vergrijsd en dat vind ik echt jammer, want ik denk dat er altijd werk blijft voor de deurwaarder. En het executierecht is en blijft heel interessant. In de toekomst zou ik het liefst in een 50/50 verdeling zowel op kantoor juridisch advies willen geven en complexe dossiers behandelen als deurwaardersroutes rijden.”

De deurwaarder van nu
Goran Ilic is al langer werkzaam bij AGIN Timmermans, werkt vanuit zowel Rotterdam als Bergen op Zoom en verdeelt zijn tijd op dit moment tussen het werken aan complexe executiezaken in het team Legal en de studie tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder aan de Hogeschool Utrecht waar hij het tweede en derde jaar van de opleiding combineert. Een pittige combinatie waar Goran zich volledig in vastbijt. In de zomer van 2023 hoopt hij toegevoegd kandidaat-gerechtsdeurwaarder te zijn en daar houden wij hem natuurlijk aan 😉.

“Ik wil deurwaarder worden omdat het een prachtig beroep is en ik wil heel graag bijdragen aan positieve beeldvorming over het ambt. Wezenlijk anders dan vroeger is de maatschappelijke positie van de deurwaarder en daar is dan ook specifiek aandacht voor in de opleiding,” aldus Goran. “Waardoor krijgen mensen schulden, wat doe dat met hen en hoe ga je daar mee om, zijn de kenmerkende vragen voor de gerechtsdeurwaardersopleiding van nu. Concreet betekent dat bijvoorbeeld de introductie van het vak ‘Schulden’ waarbij de vele aspecten van de schuldenproblematiek in Nederland aan bod komen. Het is tegenwoordig minder blokken voor theorie maar van studenten wordt verwacht dat ze zelfstandig contact maken met professionals in de gehele schuldhulpverleningsketen zodat je ziet hoe het in de praktijk samenwerken is met deze keten en vooral de achterliggende gedachte erachter. Hóe je dat doet bewijs je met aantoonbare leeruitkomsten. Zo dien je zelf meeloopdagen te organiseren, symposia te bezoeken, met casuïstiek uit de praktijk aan de slag te gaan, het is allemaal heel dynamisch en daarmee erg hands-on en leerzaam. Zo ben je nog beter voorbereid op de latere beroepspraktijk.”


Beroepstrots
Zowel Goran als Sophie vinden het huidige beeld van de deurwaarder onterecht slecht. Goran: “Ik vind dat we dat stigma met elkaar moeten wegpoetsen en onze beroepstrots meer moeten uitdragen. Ook ik ben erg blij met de steun van AGIN Timmermans om de opleiding te kunnen volgen. Zij bieden jonge mensen zo zicht op doorgroeimogelijkheden, laten zien dat ze met ons mee willen denken en toekomstgericht zijn.”

Hier spraken een dame en heer met een missie. Veel succes Loes, Sophie en Goran! We volgen jullie ervaringen op de voet.

 

 

 

  

 

Ook interessant voor u

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?