Aangifte bij politie van onttrekking aan beslag van auto loont


























In ons vak komt het regelmatig voor dat wij genoodzaakt zijn om beslagen te leggen op auto’s. Bij het uitwinnen daarvan komen wij soms tegen dat de auto ‘kwijt’ is of dat de schuldenaar deze niet wil inleveren voor de executieverkoop. Ondanks diverse en herhaaldelijke sommaties en brieven kan de executieverkoop vervolgens geen doorgang vinden en blijft de schuld oninbaar. Gelukkig biedt onze wetgever uitkomst.

Als een schuldenaar opzettelijk een auto aan een beslaglegging onttrekt door deze niet in te leveren voor de executieverkoop, kan de beslaglegger of de deurwaarder aangifte doen bij de politie.

Je vindt deze mogelijkheid in artikel 198 Wetboek van Strafrecht. De deurwaarder doet aangifte bij de politie van onttrekking aan het beslag en de politie plaatst vervolgens een zogenaamde signalering op de auto (kenteken wordt opgenomen in het politieregister). Zodra de schuldenaar langs een (politie)camera rijdt, krijgt de dichtstbijzijnde politieauto automatisch een melding dat er een ‘gestolen’ voertuig rijdt. De politie haalt de schuldenaar van de weg en zoekt contact met de deurwaarder.

De deurwaarder stelt vervolgens de schuldenaar voor de keuze om de schuld geheel te betalen, de auto alsnog in te leveren, of niets doen met als gevolg dat door de Officier van Justitie een strafvervolg wordt gestart. De meeste schuldenaren kiezen gelukkig voor de algehele betaling. Zo ook in een dossier van ons team Bankzaken; op 4 maart is er aangifte gedaan en op 10 maart is de schuldenaar van de weg gehaald. Zij heeft aan de hand van deze confrontatie direct de gehele vordering voldaan.

Aangifte doen bij de politie loont dus. We zijn blij met deze samenwerking.

Heeft u vragen over dit artikel of andere vragen over executierecht? Neem gerust contact met ons op via 088 411 12 13

Ook interessant voor u

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?