Minister Weerwind voor Rechtsbescherming bevriest tijdelijk de griffierechten

Minister Weerwind voor Rechtsbescherming bevriest tijdelijk de griffierechten om te voorkomen dat ze eerst stijgen en daarna weer dalen, heeft hij de Tweede Kamer laten weten.

Griffierechten zijn de kosten die betaald dienen te worden aan de rechtbank bij de start van een procedure. De hoogte van deze kosten varieert. Welk bedrag u aan griffierecht betaalt, hangt af van de zaak zelf, uw inkomen en of u een particulier of een organisatie (rechtspersoon) bent.

Formeel is de minister verplicht de griffierechten aan te passen, op basis van de inflatie (cpi) in juli. Die bedroeg ruim tien procent. Het kabinet werkt via een wetswijziging echter aan verlaging van de griffierechten met een kwart per 1 januari 2024. Weerwind zegt het onwenselijk te vinden dat de griffierechten in relatief korte tijd twee keer flink worden gewijzigd.
Om dat te voorkomen maakt hij gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid en stelt hij de indexering uit tot het moment dat de nieuwe, lagere griffierechten gaan gelden. Dat moment wordt vervolgens drie maanden uitgesteld naar 1 april 2024, zodat de bevriezing budgetneutraal kan worden ingeboekt. De maatregel geldt zowel voor civiele als voor bestuursrechtelijke zaken. Weerwind wil bij de wettelijk verplichte indexering per 1 januari 2024 dezelfde actie ondernemen.

Bron: KBvG en Advocatenblad

Ook interessant voor u

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?