Hogeschool Inholland laat studenten kennis maken met de échte gerechtsdeurwaarderspraktijk


Hogeschool Inholland wil in haar opleidingen de beroepspraktijk zoveel mogelijk benaderen. Datis geen eenvoudige opgave want bedrijven, organisaties en instellingen moeten bereid zijn om studenten kennis te laten maken met die beroepspraktijk en dat is een forse investering, vooral in tijd. Daarom is Inholland en erg blij met de samenwerking met Collenda en AGIN Timmermans.

Voor de studenten die opgeleid worden tot rechtsbijstandsjurist is in het derde studiejaar de module Dossier Gerechtsdeurwaarder een belangrijk onderdeel. Met praktijkpartners Collenda, marktleider in softwareoplossingen voor de kredietcyclus en AGIN Timmermans Gerechtsdeurwaarders, Juristen en Incassospecialisten, kunnen de Inholland-studenten zeven weken lang kennis maken met cases uit de gerechtsdeurwaarders- en incassopraktijk mét inzet en gebruik van de software Credit Navigator van Collenda.

Mark van der Zee is van oudsher deurwaarder en inmiddels al 6 jaar als docent onderzoeker verbonden aan de opleiding Hbo-rechten van Hogeschool Inholland:
Studenten willen ook precies weten hoe de praktijk eruit ziet. Wat gaan we dan daadwerkelijk doen, is een veel gestelde vraag. En dat is niet alleen een gastcollege beluisteren, maar die beroepspraktijk ook écht ervaren.”


Rob Uytdewilligen is gerechtsdeurwaarder en mede-eigenaar van AGIN Timmermans. Zijn organisatie besteedt veel tijd en effort aan het opleiden van studenten en het bieden van kansen aan stagiaires om kennis te maken met de beroepspraktijk.
“Daarom waren we meteen enthousiast over deze samenwerkingspilot,” zegt Rob. “Zo kunnen we laten zien hoe mooi ons vak is en jonge mensen enthousiast maken voor ons werk. Ook komen zij vaak met vernieuwende inzichten voor ons en leren wij wat de nieuwe generaties verwachten van de gerechtsdeurwaarders- en incassopraktijk. We leren met en van elkaar. Zo blijf je innovatief en je organisatie steeds opnieuw uitvinden. Dat is soms spannend, maar wel heel erg noodzakelijk.”


‘Voor het echie’ aan de slag
Erik Koch, directeur van Collenda Nederland, vertelt dat de inzet van specialistische software steeds belangrijker wordt. Overal, dus ook in de wereld van ‘collections’. “Wij dragen er graag aan bij om studenten te laten zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat en daar hoort ook de door ons ontwikkelde software bij. We hebben bij Inholland een Credit Navigator omgeving ingericht zodat studenten in deze digitale leeromgeving ‘voor het echie’ aan de slag kunnen met dossiers/cases die AGIN Timmermans aanlevert. Fictief, maar gebaseerd op de werkelijkheid.”


Van der Zee vervolgt: “Onze studenten leren op deze manier het gerechtsdeurwaardersvak van nu kennen. Hoe complex het vak is, het tussen twee partijen, de schuldeiser en de schuldenaar, in zitten en hoe je daar mee om gaat. De modernisering van de beroepsgroep met juridische ICT-oplossingen, legal tech, juridische beslisbomen, data-analyse. Maar ook vind ik dat de gerechtsdeurwaarder als koninklijk beëdigd ambtenaar en uitvoerder van het recht weer positief in het nieuws mag komen. Ze zijn geen postbode, maar juridische professionals die het recht toepassen, communicatief sterk zijn en preventief handelen. Voor de eveneens deelnemende studenten Sociaal Juridische Dienstverlening is deze module bij uitstek de mogelijkheid om begrip te krijgen voor het deurwaardersvak en goed te snappen hoe zij hun werk uitvoeren.”

Kick off
Op 8 november 2021 start de module met een kick-off en gaan ruim 75 studenten Hbo-rechten van Hogeschool Inholland ontdekken of zij over incassotalent en een goed ontwikkeld empathisch vermogen beschikken.


Rob Uytdewilligen, Erik Koch en Mark van der Zee starten met hun organisaties een gezamenlijke pilot om studenten kennis te laten maken met de échte gerechtsdeurwaarderspraktijk.

Ook interessant voor u

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?