Hoewel het onderhouden van kinderen een wettelijke plicht is en in de onderlinge verhouding tussen ouders prioriteit heeft, heeft het geen voorrang op het aflossen van de schulden bij andere schuldeisers. Kinderalimentatie wordt gezien als een ‘gewone schuld’ en je staat als ex-partner achteraan in de rij met alle andere schuldeisers. Hierdoor komen alle kosten voor de opvoeding van de kinderen terecht bij één ouder, waardoor die in de financiële problemen kan komen, wat niet in het belang van kinderen is. Daar gaat verandering in komen.
Op 19 november 2024 heeft de Eerste Kamer de ‘Wet preferente status kinderalimentatieschuld’ aangenomen. Met dit wetsvoorstel wordt de kinderalimentatie preferent. Dit houdt in dat de kinderalimentatie voorrang op veel andere schulden krijgt als er meerdere schuldeisers zijn.
Het toekennen van een preferentie aan de verschuldigde kinderalimentatie zal leiden tot meer inbare kinderalimentatie en dus tot meer financiële middelen voor de verzorging en opvoeding van kinderen.
De alimentatieplichtige zal door het toekennen van preferentie naar verwachting minder lang geconfronteerd worden met de extra kosten die gepaard gaan met de inning van kinderalimentatie, omdat de termijn waarbinnen de achterstallige kinderalimentatie volledig kan worden geïnd veelal wordt bekort.
Het toekennen van preferentie aan de kinderalimentatievordering heeft consequenties voor de rangorde bij de verdeling van de opbrengst van een beslaglegging. Zo dienen concurrente schulden waarvoor beslag is gelegd een schuld voor zich te dulden in de rangorde die eerst zelf ook een concurrente schuld betrof. Bij schuldregelingen krijgt een schuld door kinderalimentatie een dubbele uitkering in vergelijking met 'gewone' schuldeisers.
Waarschijnlijk gaat de wet per 1 juli 2025 in. Zodra hier meer over bekend is zullen we daarover publiceren.
Heeft u vragen over dit onderwerp? Onze AGIN Timmermans Legal consultants en juristen helpen u graag. T 088 411 12 13