De Rechtspraak sluit haar deuren

Zoals u in de media zult hebben vernomen sluit De Rechtspraak op 17 maart 2020 haar deuren voor publiek om verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Zoals het er nu voor staat komt het werk van De Rechtspraak daarmee niet volledig stil te liggen. Dagvaardingen kunnen (op het moment dat dit artikel wordt geschreven) nog steeds worden betekend en normaal worden aangebracht en ingeschreven. Daarbij kan de reguliere (in Rechtsvordering vastgelegde) dagvaardingstermijn worden gehanteerd; er hoeft dus niet perse tegen een datum na 6 april gedagvaard te worden.

Tot en met 6 april 2020 zullen er echter geen mondelinge (kanton)rolzittingen plaatsvinden, maar wel schriftelijke rolzittingen. Dat betekent dat indien een gedaagde (in een kantonprocedure) op de eerstdienende dag schriftelijk reageert op de dagvaarding, de procedure in beginsel direct doorgang kan vinden. Als op de schriftelijke rolzitting geen stukken binnenkomen dan geldt voor kantonzaken dat deze (voor zover nu bekend) in elk geval 4 weken worden aangehouden. Of er na die periode dan wel direct (verstek)vonnis zal worden gewezen is nu nog niet bekend. Dat zal afhangen van de situatie van dat moment.

Vonnissen worden voorlopig nog steeds “uitgesproken” en verzonden. Bij voorlopige voorzieningen/kort geding/beslagrekesten bepaalt de rechter of de zitting kan of moet doorgaan (alleen in geval van superspoed) of dat deze wordt aangehouden.

Blijf onze internetpagina volgen voor meer ontwikkelingen. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.

Ook interessant voor u

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?