Eenvoudige incasso "eigen bijdrage"


Handig format om de “eigen bijdrage” te incasseren

Het is u vast niet onbekend: cliënten die de eigen bijdrage niet voldoen. Onbetaald gelaten nota’s worden veelal afgeboekt vanwege een onterechte vrees om hoge kosten te moeten maken of vanwege de extra tijd die men er niet in wil investeren. Dit is zonde want er zijn wel degelijk mogelijkheden om dit efficiënt te regelen.

Een aantal jaren geleden was het voor rechtsbijstandsverleners (met name de advocatuur) mogelijk om in deze gevallen een bevelschrift van de voorzieningenrechter te krijgen. Met een verzoekschrift kon  eenvoudig een executoriale titel worden verkregen.

Toen de Wet Tarieven in Burgelijke zaken in januari 2015 verviel, veranderde dat. Op basis van artikel 38 lid 4 Wet op de Rechtsbijstand kon een bevelschrift niet meer verkregen worden. Het alternatief was een (dure) dagvaardingsprocedure, waarbij de kosten van betekening en het griffierecht de onbetaalde eigen bijdrage vaak ruimschoots oversteeg.

In een uitspraak van de Hoge Raad van 8 juli 2016, is is bepaald dat artikel 38 lid 4 Wrb zo moet worden uitgelegd dat de rechtsbijstandverlener zich tot de president van de rechtbank kan wenden en dat de president op dat verzoekschrift beslist in de vorm van een voor executie vatbare beschikking. Ondanks dat deze snelle procedure het de advocaat een stuk makkelijker maakt om de eigen bijdragen te incasseren, zijn nog veel advocaten niet van deze wijziging op de hoogte en worden de onbetaalde nota’s dus veelal onnodig afgeboekt.

Advocaten die gebruik maken van ons AGIN-format- verzoekschrift en aanvullend incassotraject zien met een minimale tijdsinvestering hun openstaande debiteuren-post fors teruglopen. Een succespercentage van 90% is geen uitzondering. Ook ontwikkelen wij voor advocatenkantoren maatwerk trajecten waarin wij  bijvoorbeeld eerst in een minnelijke fase de eigen bijdragen proberen te incasseren. Lukt dat niet, dan wordt het verzoekschrift alsnog ingediend en kunnen wij de executie  ten uitvoer leggen.

Wij hebben een van onze klanten -Advocatenkantoor De Gruijl te Rotterdam- gevraagd hoe zij onze werkwijze ervaren: 

"Het uitbesteden van de vorderingen gaat heel eenvoudig. Wij hebben er geen omkijken naar en kunnen erop vertrouwen dat er geen ingrijpende maatregelen worden genomen zonder overleg. En omdat  AGIN Timmermans  klantvriendelijk omgaat met onze schuldenaren worden vervolgzaken nog steeds bij ons kantoor aangebracht.


Bent u advocaat en wilt u meer informatie en/of een invul-format van dit verzoekschrift ontvangen? Mail dan naar sales@agintimmermans.nl

Wij zijn u ook op dit gebied graag van dienst!


Ook interessant voor u

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?